Επαναξιολόγηση του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO της Σητείας.

28/07/2023 12:46  -  1 αναγνώσεις

fotofoto

         ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ                                                                                               Σητεία 28/7/2023

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023, η τετραήμερη επαναξιολόγηση του Γεωπάρκου της Σητείας, καθώς και η αξιολόγησή του όσον αφορά στην επέκταση των ορίων του, από τους δύο αξιολογητές της UNESCO, τον Δρ. Sigurdur Sirgurveinsson και τη Δρ. Sarah Gatley.

Πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερα χρόνια, με στόχο τη διαρκή βελτίωση και διατήρηση υψηλών προδιαγραφών ποιότητας σε όλα τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών ημερών, οι αξιολογητές είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν τόσο την πρόοδο του Γεωπάρκου στα τελευταία 4 χρόνια, όσο και να ενημερωθούν και να αξιολογήσουν τους νέους γεωτόπους, τις υποδομές, αλλά και τη συμβολή του στην προστασία και ανάδειξη της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και στην προβολή της ευρύτερης περιοχής. Επισκέφτηκαν γεώτοπους, προστατευόμενες περιοχές και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής και ενημερώθηκαν για τη σπάνια βιοποικιλότητα. Πληροφορήθηκαν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις του Γεωπάρκου, τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, τη δράση των εθελοντικών ομάδων, ενώ συνομίλησαν και με τοπικούς φορείς, με προέδρους τοπικών κοινοτήτων και πολιτιστικών συλλόγων και γνώρισαν από κοντά παραγωγούς και υποστηρικτές του Γεωπάρκου, που έχουν ενταχθεί στο τοπικό σύμφωνο ποιότητας του Γεωπάρκου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι αξιολογητές έγιναν δεκτοί από τον Δήμαρχο Σητείας κ. Ζερβάκη Γιώργο και τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Γιάννη Ανδρουλάκη.

Οι αξιολογητές διαπίστωσαν ότι το Γεωπάρκο της Σητείας είναι ένας ζωντανός οργανισμός που έχει την αποδοχή και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, καθώς και τον ρόλο του στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Μας επεσήμαναν ορισμένες διαπιστώσεις που έκαναν στο πεδίο και αφορούν κυρίως στη βελτίωση κάποιων υποδομών. Θα συντάξουν την αναφορά τους με επισημάνσεις και προτάσεις που θεωρούν ότι θα βελτιώσουν την απόδοση και λειτουργία του Γεωπάρκου και θα την αποστείλουν στην UNESCO η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Οι αξιολογητές εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους σε όλους όσους γνώρισαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, καθώς και για τη θερμή φιλοξενία και την υποδοχή που τους επιφύλαξαν σε κάθε τους επίσκεψη.

Το Γεωπάρκο της Σητείας και το Δ.Σ. του Δ.Ο.Κ.Α.Σ, ως φορέας διαχείρισης του Γεωπάρκου, θέλουν να ευχαριστήσουν τον Δήμαρχο Σητείας, τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, τους Δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, τους φορείς και τις τοπικές Κοινότητες του Δήμου, τους συνεργάτες, τους εταίρους και υποστηρικτές, τους παραγωγούς, τους εθελοντές και όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της επαναξιολόγησης και της αξιολόγησης του νέου Γεωπάρκου της Σητείας που θα περιλαμβάνει τον Δήμο Σητείας στο σύνολό του.