Ρίχτη

27/05/2009 14:17  -  8742 αναγνώσεις

 

                                                                                  ΦΑΡΑΓΓΙ ΡΙΧΤΗ

Γεωδιαδρομή 17  (  Έξω Μουλιανά – Φαράγγι Ρίχτη )

Μήκος διαδρομής 4.910 μέτρα  - Χρόνος  πεζοπορίας: 1 ώρα και 45 λεπτά.

 

Το φαράγγι του Ρίχτη είναι ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της ανατολικής Κρήτης και  τα τελευταία χρόνια, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς  προορισμούς,  με τον αριθμό των επισκεπτών να παρουσιάζει κάθε χρόνο αυξητική τάση. Επίσης το φαράγγι, αλλά και η ευρύτερη περιοχή είναι εντός των ορίων του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO της Σητείας και έχει χαρακτηριστεί ως Γεωδιαδρομή με ιδιαίτερο γεωλογικό, ιστορικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.

Η διαδρομή ξεκινά από το χώρο στάθμευσης, στους πρόποδες του βουνού Ορνό πάνω στην εθνική οδό Σητείας- Αγίου Νικολάου, ακολουθεί πεζοπορία σε αγροτικό δρόμο, που μετά από 1.400 μέτρα, καταλήγει στην τοξωτή γέφυρα του Λαχανά. Η γέφυρα είναι   κατασκευασμένη στις αρχές του 19ου αιώνα  σε ένα σημείο που συνδέει τη μια όχθη του ποταμού με την άλλη και εξυπηρετεί διαχρονικά μέχρι και σήμερα αυτούς που θέλουν να περάσουν στην άλλη πλευρά.

Η διαδρομή συνεχίζεται μέσα στο φαράγγι σε ένα κατάφυτο περιβάλλον, κυρίως από πλατάνια Platanus orientalis. Οι 5 νερόμυλοι που υπάρχουν στη διαδρομή, μαζί με τα “τεχνικά έργα” μεταφοράς του νερού, αποκαλύπτουν και δίνουν μια άλλη διάσταση στη χρήση του φαραγγιού από τους ανθρώπους από την εποχή της ενετοκρατίας.

Κατηφορίζοντας το μονοπάτι και μετά από 1.800 μέτρα ο επισκέπτης φτάνει στον μοναδικό καταρράκτη του Ρίχτη, ύψους 20 μέτρων, με το θέαμα να αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό τον πεζοπόρο για την επιλογή του να διασχίσει το φαράγγι του Ρίχτη.   

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν αρκετά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, ανάλογα την εποχή που θα το επισκεφτεί. Χαρακτηριστικά είδη είναι ο, μοναδικός για την Κρήτη, κάβουρας του γλυκού νερού Potamon potamios, η πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria (Πεταλούδα η Τετραγωνόστικτος)  και το χέλι Anguilla anguilla που ανεβαίνει μέχρι τη μικρή λίμνη στο καταρράκτη.

Συνεχίζοντας την πεζοπορία για άλλα 1.800 μέτρα φτάνουμε στην έξοδο του φαραγγιού και στη χαλικώδη παραλία του Ρίχτη. Η επιστροφή μπορεί να γίνει ακλουθώντας ξανά το μονοπάτι αντίστροφα.

Χρήσιμη πληροφόρηση

Οι επισκέπτες στο Φαράγγι του Ρίχτη θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά τη διάσχιση του φαραγγιού, μιας και η διαδρομή παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες και κρύβει αρκετές δυσκολίες που θα πρέπει να τις έχουν υπόψη τους για την ασφάλεια τους και την προστασία του περιβάλλοντος.

1.  Εκτίμηση του χρόνου της διαδρομής μαζί με την επιστροφή.    Ας μην επιχειρεί να διασχίσει κάποιος  το φαράγγι μετά τις 16.00  τους καλοκαιρινούς μήνες και  στις 15.00 το  φθινόπωρο και άνοιξη.

2.  Μετά από έντονες βροχοπτώσεις δεν επιχειρούμε καμιά διάσχιση στο Φαράγγι

3.  Να έχετε πάντα μαζί σας νερό, φαγητό και τηλέφωνο.

4.  Να φοράτε κατάλληλα παπούτσια  και ρουχισμό.

5.  Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση αντηλιακών και σαπουνιού από τους επισκέπτες, κυρίως όταν μπαίνουν στη μικρή λίμνη του καταρράκτη.

6.  Απαγορεύεται  αυστηρά το άναμμα φωτιάς γενικά.

7.  Απαγορεύεται η κατασκήνωση με οποιαδήποτε μορφή και η διανυκτέρευση

8.  Απαγορεύεται η ελεύθερη κυκλοφορία ζώων που συνοδεύουν επισκέπτες

9.  Μην ενοχλείτε και μην καταστρέφετε την άγρια πανίδα  και την χλωρίδα.

10.  Να ακλουθείτε πιστά τις πινακίδες σήμανσης και τα σημάδια σε βράχια και δένδρα.

11.  Να παίρνετε τα σκουπίδια μαζί σας.  Θα πρέπει να πετάτε τα σκουπίδια σας μόνο στους κάδους απορριμμάτων που θα βρείτε κατά την είσοδο και έξοδο του φαραγγιού. 

Γραμμή έκτακτης ανάγκης 112 

Για την είσοδο στο Φαράγγι Ρίχτη υπάρχει εισιτήριο με κόστος τρία (3) ευρώ.

Τα παιδιά και οι νέοι έως 15 ετών εισέρχονται δωρεάν.