Κρητική Διατροφή

30/03/2007 15:59  -  15237 αναγνώσεις

 Οι νοστιμιές της σητειακής μαγειρικής τέχνης γίνονται ακόμα πιο γευστικές από τη χρησιμοποίηση των προϊόντων που παράγει η γη της επαρχίας.

Το υπέροχο ελαιόλαδο, τα δημητριακά, τα όσπρια, το μέλι, και το κρασί είναι τα αγνά προϊόντα της φύσης και του μόχθου των κατοίκων που αποτελούν τον κορμό της καθημερινής διατροφής των σητειακών, όπως και της Κρήτης ολόκληρης.

Γεύσεις αγνές που έρχονται από τα πανάρχαια χρόνια μπορεί ο καθένας να συναντήσει ακόμα στις πολλές και γραφικές παραλιακές ταβέρνες ή στα καφενεία των χωριών σε όλη την επαρχία. Εδώ θα ανακαλύψει την αγνότητα των προϊόντων και θα βρει τους ρυθμούς της μεσογειακής ζωής.

Στο φαγητό της στειακής ταβέρνας θα βρείτε τη φαντασία και το μεράκι της μαστόρισσας μαγείρισσας ζυμωμένο με τη νοστιμιά και την αγνότητα της φύσης. Στο ποτήρι του στειακού κρασιού θα συναντήσετε τον ίδιο τον Διόνυσο να τσουγκρίζει μαζί σας και θα βιώσετε την ευωχία πηγαίων διονυσιακών στιγμών.

Το περίφημο και διεθνώς πολυβραβευμένο λάδι της επαρχίας που βγαίνει από τις λιανοελιές με τους αγνούς παραδοσιακούς τρόπους αλέσματος του καρπού της ελιάς, συγκεντρώνεται από την δραστήρια Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Σητείας, η οποία το επεξεργάζεται με τα τελειότερα μηχανήματα και το διακινεί σε όλο τον κόσμο σφραγίζοντας την ποιότητα, τη νοστιμιά, την καθαρότητα και τη βελουδένια του γεύση.

 

Το κρασί παρασκευάζεται αποκλειστικά από διαλεχτά σταφύλια επιλεγμένων αμπελώνων της επαρχίας. Ο τοπικός οίνος Σητείας κλείνει όλη την εμπειρία του παλιού παραδοσιακού παραγωγού με την απολαυστική γεύση και την υπέροχη χρωματική αίσθηση που προσφέρει.