Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για το μεγάλο Σητειακό ποιητή Βιτσέντζο Κορνάρο, «Ο κόσμος του Ερωτόκριτου και ο Ερωτόκριτος στον κόσμο»

28/05/2009 16:22  -  10247 αναγνώσεις

Ένα φιλόδοξο στόχο έχει θέσει για υλοποίηση ο Δήμος Σητείας στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του φετινού καλοκαιριού . Καιρό τώρα σχεδιάζεται η πραγματοποίηση ενός Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για το μεγάλο Σητειακό ποιητή Βιτσέντζο Κορνάρο που φέτος συμπληρώνονται 456 χρόνια από τη γέννησή του και 386 από το θάνατό του.

Η επιστημονική αναγνώριση και η λαϊκή απήχηση του έργου του μεγάλου Σητειακού οδήγησε τη σκέψη των υπευθύνων του Δήμου Σητείας σε απόφαση διοργάνωσης αυτού του Συνεδρίου, εκπληρώνοντας έτσι ένα ανεξόφλητο χρέος προς τον  ‘'' Όμηρο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας'''', τον Βιτσέντζο Κορνάρο .

Στις 31 Ιουλίου, 1 και 2 Αυγούστου η Σητεία θα γίνει χώρος πνευματικής άσκησης και ανάτασης , χώρος επιστημονικής άμιλλας με την παρουσία πανεπιστημιακών δασκάλων και διακεκριμένων επιστημόνων απ'' όλο τον κόσμο- μελετητών της ζωής και του έργου του ποιητή καθώς και ευρύτερα ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η παρουσία στο Συνέδριο τόσο του καθηγητή κ. Στυλιανού Αλεξίου, οι εργασίες του οποίου αποτελούν σταθμό στην Ιστορία των Ερωτοκρίτειων Σπουδών και γενικότερα της Κρητικής Αναγέννησης , όσο και του καθηγητή της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου  του Καίμπριτζ Μεγάλης Βρετανίας κ. David Holton, της καθηγήτριας Κλασσικών Σπουδών στο  Boston  College, της Μασαχουσέτης ΗΠΑ, Dia Philippides, συγχρόνων μελετητών του Ερωτόκριτου.  Τη χορεία των ειδικών επιστημόνων συμπληρώνουν Έλληνες καθηγητές από όλα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Παράλληλα θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις σχετικού περιεχομένου, μουσικές , θεατρικές, εικαστικές, εκθέσεις βιβλίου κλπ. Ο κατεξοχήν ασχοληθείς συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης θα παρουσιάσει μια νέα  εκδοχή του μουσικού έργου ‘''Ερωτόκριτος ‘'' με τίτλο :

‘''Ερωτόκριτος - Μονόδραμα- Η εκδοχή της Σητείας'''' με 11 εκτελεστές υπό την  διεύθυνσή του και με την παρουσία του διάσημου βαρύτονου Τάση Χριστογιαννόπουλου ( Όπερα του Ντύσελντορφ)     ενώ σ'' αυτή τη συναυλία συμμετέχει και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Σητείας που ήδη ασκείται από την κ. Τζούλια Κρος σε παρτιτούρες του κ. Μαμαγκάκη.

Για τις άλλες παράλληλες εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν το θεωρητικό μέρος του Συνεδρίου , θα ακολουθήσουν νεότερες ανακοινώσεις. Η οργάνωση αυτών των εκδηλώσεων σκοπό έχει να καταδείξει τη  μεγάλη επιρροή που άσκησε το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου σε όλες τις μορφές Τέχνης και το διαρκές επιστημονικό ενδιαφέρον που καλλιεργείται γύρω από το έργο του. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια αυτό το ενδιαφέρον έχει αναζωπυρωθεί και μια άνθιση των Ερωτοκρίτειων Σπουδών έχει αποδώσει σήμερα πλούσιους καρπούς .

Αυτούς τους καρπούς , δικαιούται πρώτιστα να   απολαύσει το Σητειακό κοινό που αισθάνεται περηφάνια για τον ποιητή που κατά ομολογία του ιδίου ‘'' Στη Στείαν εγεννήθηκε, στη Στείαν ενεθράφη''''. Η Σητεία αγαπά το Βιτσέντζο Κορνάρο , τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα και τιμά εκείνους που ασχολούνται με τον ποιητή και το έργο του.

Και ο Δήμος Σητείας, εκφραστής αυτών των συναισθημάτων του Σητειακού λαού, αισθάνεται ως χρέος την πραγματοποίηση ενός Συνεδρίου τέτοιου που να αναδεικνύει τη λογοτεχνική αξία του ποιήματος, τη διαχρονική αξία του ποιητή του, εκφράζοντας παράλληλα και τις ευχαριστίες του σε όσους μελετούν σήμερα το μνημειώδες έργο και προβάλλουν τον αξιακό του κόσμο.

Εξάλλου τέτοιες ενασχολήσεις στην πεζή και καταναλωτική εποχή μας, έχουν ιδιαίτερη αξία καθώς συμβάλλουν στην ανανέωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας, προβάλλουν τον τοπικό μας πολιτισμό , διευκολύνουν την πνευματική αναζήτηση και οδηγούν στην ανάταση της ψυχής .