1η Ηλεκτρονική Διαβούλευση ΣΒΑΚ Δήμου Σητείας.

21/09/2021 13:16  -  1 αναγνώσεις

foto

foto

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ                                                 

  ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

 

                                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                             1η Ηλεκτρονική Διαβούλευση ΣΒΑΚ Δήμου Σητείας.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2021 η πρώτη ηλεκτρονική διαβούλευση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για το Δήμο Σητείας – ενός στρατηγικού και παράλληλα οραματικού σχεδίου, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Λόγω των συνθηκών η συνάντηση έλαβε χώρα ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας Zoom με πάνω από τριάντα συμμετέχοντες, ενώ η συμμετοχή με φυσική παρουσία ήταν περιορισμένη.

Tην εναρκτήρια δημόσια διαβούλευση για το ΣΒΑΚ Σητείας παρουσίασε και προλόγισε ο κ. Μεραμβελιωτάκης Αριστοτέλης στέλεχος του Δήμου, υπεύθυνος για την ανάπτυξη και υλοποίηση του Σχεδίου.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Δημάρχου Σητείας κ. Ζερβάκη, ο οποίος τόνισε την ουσιαστική συμβολή της τοπικής κοινωνίας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με έμφαση στους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, καθώς και τη μείωση της χρήσης των ιδιωτικών αυτοκινήτων. Επεσήμανε επίσης της σημαντικότητα του ρόλου των Φορέων σε αυτό το εγχείρημα.

 Στη συνέχεια ακολούθησε η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων κ. Γιάννη Παπαδάκη, ο οποίος διαβεβαίωσε για την πρόθεση της δημοτικής αρχής να ενισχύσει την πορεία όλων των αναγκαίων ενεργειών που θα οδηγήσουν σε ένα υλοποιήσιμο σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας του Δήμου.

 Η πρώτη παρουσίαση έγινε από τον Δρ. Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο, Πολιτικό Μηχανικό- Συγκοινωνιολόγο, Μέλος ΕΕΔΙΠ ΕΜΠ, συνεργάτη του Αναδόχου  ο οποίος ενημέρωσε για τη φιλοσοφία των ΣΒΑΚ, τη χρησιμότητα και αναγκαιότητά τους και τη δυνατότητα εφαρμογής ενός τέτοιου σχεδίου στην πόλη της Σητείας.

Ακολούθησε η κ. Μαρία Σίτη Αγρονόμος Τοπογράφος - Μηχανικός Συγκοινωνιολόγος, μέλος της Ομάδας του αναδόχου του ΣΒΑΚ, η οποία παρουσίασε τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί, τα επόμενα βήματα για την εκπόνηση του ΣΒΑΚ Δήμου Σητείας, καθώς και το χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ενεργό και παράλληλα αναγκαίο ρόλο των φορέων για τη συνδιαμόρφωση του ΣΒΑΚ, ώστε να έχει άμεση εφαρμογή και να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο. Επιπρόσθετα παρουσίασε και αποτύπωσε συνοπτικά κάποια πρώτα πορίσματα από τις μετρήσεις και τα ερωτηματολόγια.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων πραγματοποιήθηκε συζήτηση, την οποία συντόνισε η εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας ΕΤΑΜ ΑΕ κ. Τερέζα Καρπαθιωτάκη, η οποία κατέγραψε τις τοποθετήσεις των φορέων, τα προβλήματα και τις προτάσεις και παράλληλα υπενθύμισε σε όλους να απαντήσουν το εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο ΣΒΑΚ, καθώς και να υπογράψουν το Σύμφωνο του Φορέα που εκπροσωπούν με το Δήμο Σητείας.  

Στην ηλεκτρονική διαβούλευση συμμετείχαν με εκπροσώπηση το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σητείας Σητείας, το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί Σητείας, το Αστυνομικό Τμήμα Σητείας, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας, το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ, ο Επαγγελματικός & Επιστημονικός Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Σητείας, η Οικολογική Ομάδα Σητείας, η IDEAS SPREAD AΜKE, το ΤΕΕ, Εκπρόσωποι του Δήμου – στελέχη υπηρεσιών, πολίτες και ενδιαφερόμενοι.

 

                                                                              ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ