Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γεωπάρκων 2020

14/08/2020 11:04  -  1 αναγνώσεις

ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ                                                                                            Σητεία 14-8-2020

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΣΗΤΕΙΑΣ  (Δ.Ο.Κ.Α.Σ.)

                                                                              Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ


Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 9 Αυγούστου οι εκδηλώσεις του Γεωπάρκου της Σητείας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γεωπάρκων 2020. Μια εβδομάδα, από τη Δευτέρα 3 έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου, γεμάτη με δράσεις και εκδηλώσεις που είχαν ως στόχο να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια από τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, να προβάλουμε και να αναδείξουμε το Γεωπάρκο της Σητείας, καθώς και τη σημασία του στην προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας για την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη.

«Γνωρίζοντας το Γεωπάρκο της Σητείας μέσα από τις εκπαιδευτικές του δράσεις»: Για 5 ημέρες οι μικροί μας φίλοι, αλλά και οι γονείς τους, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Γεωπάρκο μέσα από βιωματικά παιχνίδια, κατασκευές και παρουσιάσεις. Τα απολιθώματα και το δεινοθήριο, τα πετρώματα και τα σπήλαια, τα πειράματα για την κλιματική αλλαγή κέντρισαν το ενδιαφέρον των παιδιών που συμμετείχαν. Ευχαριστούμε την υπεύθυνη του 2ου Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) κ. Ειρήνη Δερμιτζάκη για την παρουσία της στις εκπαιδευτικές δράσεις. 

Την Τρίτη 4 Αυγούστου, ταξιδέψαμε στα μονοπάτια του Γεωπάρκου της Σητείας, μέσα από τον φακό του Δημήτρη Τηνιακού, σε έναν «αέναο  διάλογο με το φως», συνδυασμένο με την εξαιρετική μουσική του Στέλιου Πετράκη. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση, «20 χρόνια Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων  - 5 χρόνια Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Σητείας»,  από το Συντονιστή του Γεωπάρκου της Σητείας κ. Βαγγέλη Περάκη.

Στον μαγευτικό γεώτοπο της πηγής της Ζάκρου, την Πέμπτη 6 Αυγούστου, συνεχίσαμε μουσικά με το συγκρότημα ΤΣΙΤΑ ΚΟΡΔΑ. Νωρίτερα, τα παιδιά της Ζάκρου με συνοδό τη δασκάλα τους κ. Ναυσικά Δασκαλάκη, συμμετείχαν στο παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού μέσα από την εκπαιδευτική εφαρμογή, e-GEOdiscover. Στόχος της συγκεκριμένης εφαρμογής είναι να προσφέρει γνώσεις για τη γεωλογία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον του Γεωπάρκου Σητείας, καθώς και δεξιότητες προσανατολισμού, περιήγησης και ανάγνωσης χάρτη.

Ο απογευματινός «Γεω - πολιτιστικός περίπατος της Σητείας:  Καραβόπετρα – Αγιά Φωτιά», το Σάββατο 8 Αυγούστου, ήταν μια ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν σημαντικά γεωλογικά, παλαιοντολογικά, ιστορικά σημεία για τη βιοποικιλότητα του Γεωπάρκου της Σητείας, σε απόσταση πολύ κοντινή στην πόλη μας, τόσο κοντά και όμως άγνωστα στους περισσότερους από τους 40 συμμετέχοντες κατοίκους και επισκέπτες  της Σητείας, οι οποίοι περπάτησαν μια διαδρομή 5,5 χιλιομέτρων. Η διαδρομή σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τους σπουδαστές του Τμήματος «Συνοδοί Βουνού» του Δ.Ι.Ε.Κ. Σητείας.

Ευχαριστούμε την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου για την οικονομική στήριξη των εκδηλώσεων, το Δήμο Σητείας, τον κ. Δημήτρη Τηνιακό, την κ. Ειρήνη Δερμιτζάκη και την κ. Ελένη Πετροπούλου για τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Γεωπάρκων.

Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τους κ.κ. Μαρίνα Αγγελιδάκη, Ελευθερία Καναβάκη, Σταυρούλα Καζαναράκη, Νίκο Αγγελάκη και Ειρήνη Καζαμία, σπουδαστές του Τμήματος  « Συνοδοί Βουνού », όπως και τους εθελοντές - φίλους του Γεωπάρκου Σητείας κ.κ.  Χρύσα Περράκη, Δήμητρα Φέκα, Τούλα Δάγγα και Κωνσταντίνο Περάκη.

Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τους εθελοντές διασώστες Σαμαρείτες του Ε.Ε.Σ., την Ε.Δ.Ε.Α.Κ. και όλους τους εργαζόμενους του Δ.Ο.Κ.Α.Σ. και του Δήμου που συνέβαλαν, προκειμένου να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι εκδηλώσεις του Γεωπάρκου της Σητείας.