Αύξηση των εγκαταλείψεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

25/01/2019 09:27  -  1 αναγνώσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                  Σητεία           25-01-2019

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ                                               

ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΥΤ. ΤΜΗΜΑ: ΤΟΠΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Π. Βαρθολομαίου 9                            

Ταχ. Κώδικας: 72300 ΣΗΤΕΙΑ                                

Τηλ.: 28433 40523                                                                    

FAX: 28430 29243       

                                                                            ΠΡΟΣ:     Μ.Μ.Ε.

 

ΘΕΜΑ:  Αύξηση των εγκαταλείψεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.  

 

      Παρακαλούμε τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς (σκυλιά σαλονιού, κυνηγητικά, τσομπανόσκυλα κλπ) να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους.  Ο Δήμος και ο Φιλοζωικός Σύλλογος, βρίσκονται σε συνεχή προσπάθεια για την αξιοπρεπή διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων παρά τις όποιες δυσκολίες, κυρίως οικονομικές. Κάθε προσπάθεια μείωσης ή μηδενισμού του πληθυσμού τους, όπως έχουμε πολλές φορές ανακοινώσει, είναι πρακτικά αδύνατη επειδή συνεχώς υφίστανται εγκαταλείψεις νέων ζώων (πχ κουτάβια σε κάδους, στις πάπιες κλπ). Αυτά που εγκαταλείπονται στειρώνονται άμεσα από εθελοντές κτηνίατρους και επανατοποθετούνται στο περιβάλλον σύμφωνα με το νόμο (το περιβάλλον του σκύλου είναι κοντά στον άνθρωπο), αφού ο μόνιμος εγκλεισμός τους απαγορεύεται αυστηρά. Γίνονται φιλότιμες προσπάθειες από το φιλοζωικό σύλλογο για τη μείωση του πληθυσμού τους αλλά δυστυχώς κάποιοι συμπολίτες μας εξακολουθούν να μην κατανοούν ότι αυτοί είναι υπεύθυνοι του όποιου προβλήματος με την απαράδεκτη συμπεριφορά τους.

      Την τελευταία περίοδο παρατηρείται μεγάλη αύξηση εγκαταλείψεων ιδίως νεογέννητων σκυλιών, τα οποία όπως αναμένεται θα προστεθούν στα υπάρχοντα αδέσποτα και θα επιβαρυνθεί περεταίρω το πρόβλημα, εφόσον δεν βρεθούν από τις φιλότιμες προσπάθειες του φιλοζωικού συλλόγου, νέοι ιδιοκτήτες.

       Εάν κάποιο ζώο γεννήσει ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση των κουταβιών εφόσον δεν προέβη πρωτύτερα στην απαραίτητη στείρωση. Με τη στείρωση αποφεύγουμε τυχαίο ζευγάρωμα και επομένως ανεπιθύμητα κουτάβια, προλαμβάνουμε ασθένειες όπως καρκίνο και αντιμετωπίζουμε προβλήματα συμπεριφοράς. Η στείρωση είναι μία παρέμβαση χωρίς κανένα ψυχολογικό κόστος για το ζώο,  που στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο οφέλη μπορεί να έχει για αυτό. Η μείωση των αδέσποτων ζώων που πεινάνε, κρυώνουν και αργοπεθαίνουν, καθώς και η πρόληψη θανατηφόρων νοσημάτων οφείλει να είναι πιο σημαντική από τυχόν προκαταλήψεις που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης όπως: αν επεμβαίνουμε στη φύση ή όχι, αν μειώνεται η ικανότητα τους στο κυνήγι, αν δημιουργείται αύξηση του βάρους τους, αν κάθε σκυλί πρέπει να γεννήσει μια φορά στη ζωή του κλπ.

       Καταλήγοντας, να επισημάνουμε ότι ο φιλοζωικός σύλλογος Σητείας αποτελείται από εθελοντές οι οποίοι με κόστος τον τυχόν ελεύθερο χρόνο τους, αγωνίζονται να διορθώσουν το αποτέλεσμα της ανθρωπινής ανευθυνότητας. Η εγκατάλειψη των ζώων αποτελεί μία σοβαρή επίπτωση της ανευθυνότητας των πολιτών που αποκτούν ζώα συντροφιάς και δεν τα στειρώνουν λόγω αμέλειας, προκαταλήψεων ή οικονομικών λόγων.  Επιπλέον, δεν τηρείται και δεν ελέγχεται επαρκώς η υποχρέωση της σήμανσης με μικροτσίπ, ώστε κάθε φορά που εντοπίζεται ένα αδέσποτο, να εντοπίζεται άμεσα και ο ιδιοκτήτης του και να του επιβάλλονται  οι κυρώσεις αυτής της ανευθυνότητας.

 

Παρακαλούμε επίσης κάθε ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς:

  1. Να έχει εμβολιάσει τα ζώα και να προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα στον κτηνιατρικό έλεγχο τους.
  2. Να έχει προβεί στη σήμανση και καταγραφή των στοιχείων των ζώων του με ψηφιακή ταυτότητα (τσιπ).
  3. Να έχει στειρώσει τα ζώα του. Η απόρριψη νεογνών ζώων σε κάδους ή οπουδήποτε αλλού διώκεται ποινικά.
  4. Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας και να μεριμνά με σεβασμό για την ύπαρξή τους, κλπ.

     Η μη τήρηση των παραπάνω προβλέπει την επιβολή διαφόρων κυρώσεων και χρηματικών προστίμων.

 

     Η τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων είναι δείγμα πολιτισμού κάθε κοινωνίας.

 

 

Από το Δήμο Σητείας