Συμφωνητικό Συνεργασίας Δήμου Σητείας με το Φιλοζωικό Σύλλογο

31/10/2018 09:55  -  1 αναγνώσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                 Σητεία           31-10-2018

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ                                               

ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΥΤ. ΤΜΗΜΑ: ΤΟΠΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Π. Βαρθολομαίου 9                            

Ταχ. Κώδικας: 72300 ΣΗΤΕΙΑ                                

Τηλ.: 28433 40523                                                                    

FAX: 28430 29243                     

 

Δελτίο Τύπου

Συμφωνητικό Συνεργασίας Δήμου Σητείας με το Φιλοζωικό Σύλλογο

      Ο Δήμος Σητείας προχώρησε στη σύναψη συμφωνητικού συνεργασίας με το  Σύλλογο Προστασίας των Ζώων η «Αλληλεγγύη» προκειμένου να προαχθεί η ασφάλεια, η καλή υγεία και η ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

     Σκοπός της σύμβασης αποτελεί η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου. Συγκεκριμένα, οι υποχρεώσεις καθενός από τους συμβαλλόμενους είναι όπως παρακάτω:  

Υποχρεώσεις του Δήμου Σητείας:

  • - Δημιουργεί, διατηρεί και συντηρεί σημεία παροχής τροφής και νερού για τα αδέσποτα ζώα.
  • - Προμηθεύεται επαρκής τροφή για τα αδέσποτα ζώα.
  • - Αναθέτει σύμβαση παροχής υπηρεσιών σε ιδιώτη κτηνίατρο για υπηρεσίες όπως σήμανση, αποπαρασίτωση, έκτακτη στείρωση, προσωρινή νοσηλεία, θεραπεία τραυματισμένων και ασθενών ζώων κλπ.
  • - Παραχωρεί δημοτικό χώρο σε ιδιώτες κτηνίατρους για την πραγματοποίηση  στειρώσεων, κλπ, σύμφωνα με την  Υ.Α 1714/75275/2015 (ΦΕΚ Β΄1489).
  • - Αναλαμβάνει τη δαπάνη του νερού και του ηλεκτρικού στο χώρο φιλοξενίας αδέσποτων ζώων.
  • - Αναλαμβάνει τη δαπάνη της σήμανσης (τα microchip) και της καταγραφής των αδέσποτων ζώων.
  • - Αναλαμβάνει τη δαπάνη των εμβολίων και των φαρμάκων αποπαρασίτωσης των αδέσποτων ζώων.
  • - Αναλαμβάνει την υποχρέωση να συνδράμει στο Φιλοζωικό Σύλλογο σε όποια δραστηριότητα του σχετικά με την ενημέρωση του κοινό, με τη διενέργεια ημερίδων, εκδηλώσεων, έκδοση εντύπων με στόχο την προώθηση της ζωοφιλίας και όπου αλλού, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα.

 Υποχρεώσεις του φιλοζωικού σωματείο:

- Αναλαμβάνει την υποχρέωση της περισυλλογής και μεταφοράς των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο ιδιωτικό ή στο δημοτικό κτηνιατρείο, ή καταφύγιο, καθώς και την επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον.

- Έχει την ευθύνη διαχείρισης του καταφυγίου αδέσποτων ζώων.

- Αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρεί ατομικές καρτέλες των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα οποία διαχειρίζονται, οι οποίες περιλαμβάνουν τη φωτογραφία του αδέσποτου ζώου, το είδος, το φύλο, τη φυλή, το μέγεθος, την ηλικία, τον αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης, την ημερομηνία περισυλλογής, την τοποθεσία περισυλλογής, την ημερομηνία και το είδος των εμβολιασμών, την ημερομηνία αποπαρασίτωσης, την ημερομηνία στείρωσης, το όνομα του κτηνιάτρου που πραγματοποίησε τη στείρωση, τον προορισμό του ζώου (υιοθεσία, επανένταξη, ευθανασία), την ημερομηνία επανένταξης του ζώου και τον τόπο επανένταξης του, τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη στην περίπτωση υιοθεσίας του ζώου, την ημερομηνία ευθανασίας του ζώου σε περίπτωση ευθανασίας, την ημερομηνία και την αιτία θανάτου σε περίπτωση θανάτου του ζώου και την γνωστοποίηση των στοιχείων αυτών στο Δήμο.

- Αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραδίδει τα ζώα για υιοθεσία, να υπογράφει τη «Δήλωση Υιοθεσίας ζώου από νέο ιδιοκτήτη» με τον νέο ιδιοκτήτη και να διατηρεί αρχείο υιοθεσιών των ζώων.

- Αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει τροφή και νερό σε συγκεκριμένα σημεία στα αδέσποτα ζώα.

- Να φροντίζει για την ευζωία των ζώων που φιλοξενεί.

- Αναλαμβάνει την φιλοξενία άρρωστων, ανάπηρων, τραυματισμένων, γέρικων ή νεαρών ζώων που δεν μπορούν να αυτοσυντηρηθούν.

- Αναλαμβάνει την υποχρέωση να συνδράμει το Δήμο σε όποια δραστηριότητα του σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που ζουν στα όρια του και πέραν των παραπάνω συμφωνηθέντων, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα.

       Το συμφωνητικό Συνεργασίας θα δώσει νέα διάσταση στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς  επειδή ο κάθε συμβαλλόμενος έχει διακριτό ρόλο και συγκεκριμένες υποχρεώσεις, προς όφελος των ζώων αλλά και των πολιτών.

      Τέλος, πρέπει να επαναλάβουμε ότι, κάθε προσπάθεια μείωσης ή ακόμα και μηδενισμού του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι πρακτικά αδύνατη επειδή συνεχώς υφίστανται εγκαταλείψεις νέων ζώων (πχ εγκαταλείπονται 8-10 νέα κουτάβια κάθε μήνα αλλά και ενήλικα, το 90% των οποίων είναι κυνηγόσκυλα). Πολλές νέες εγκαταλείψεις γίνονται και σε κεντρικά σημεία της πόλης πχ. στις «πάπιες». Ουσιαστικά πρόκειται για μία σοβαρή επίπτωση της ανευθυνότητας ορισμένων πολιτών οι οποίοι αποκτούν ζώα συντροφιάς, αμελούν για τη στείρωση τους και τα εγκαταλείπουν.

 

 

 

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ