Η Πόλη μας

27/03/2007 14:29  -  38834 αναγνώσεις

 

Η Σητεία είναι μια γραφική πόλη, κτισμένη αμφιθεατρικά, στο μυχό του κόλπου της Σητείας.
Βρίσκεται στο Βορειοανατολικότερο άκρο της Κρήτης, έχει 9000 κατοίκους και είναι οικονομικό και διοικητικό κέντρο του ομώνυμου Δήμου. Διαθέτει αεροδρόμιο και λιμάνι και συνδέεται απ''ευθείας με τον Πειραιά και τα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Η Σητεία φημίζεται για τις καθαρές αμμώδεις παραλίες της, βραβευμένες με γαλάζια σημαία, το ήπιο κλίμα, τους φιλόξενους και γλεντζέδες κατοίκους της και το καλό κρασί.

Οικονομία

Η οικονομία της επαρχίας στηρίζεται κυρίως στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή. Είναι αλήθεια ότι η Σητειακή γη ήταν πάντα φειδωλή στις αποδόσεις της, λόγω του πετρώδους και ορεινού χαρακτήρα του εδάφους της.
Σήμερα όμως με την πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και άλλων αναπτυξιακών φορέων του Δήμου Σητείας , η οικονομία κινείται και σε άλλους άξονες.
Η οργανωμένη εκμετάλλευση της σητειακής γης υπόσχεται σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη του Δήμου, ενώ η επεξεργασία και διακίνηση των προϊόντων της γης κατακτά όλο και υψηλότερη θέση στην εξαγωγική οικονομική δραστηριότητα.
Η βιοτεχνική ανάπτυξη, το εμπόριο, η κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα, οι υπηρεσίες αποτελούν επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας των φορέων του Δήμου.

 

Σημαντικός άξονας ανάπτυξης με ταχύτατους ρυθμούς στα τελευταία χρόνια είναι η τουριστική βιομηχανία με μικρά και μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα υψηλών προδιαγραφών.
Ο Δήμος εστιάζει το ενδιαφέρον του στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, και κατά συνέπεια των ευρημάτων της αρχαιολογικής έρευνας, στην οργανωμένη και οικολογική χρησιμοποίηση του περιβάλλοντος, στο ειδυλλιακό φυσικό τοπίο της Σητειακής γής και στον παραδοσιακό χαρακτήρα της Σητειακής ζωής. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η πολύπλευρη προσέγγιση του «απαιτητικού επισκέπτη» και η καλύτερη δυνατή προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς και των αγαθών της Σητειακής γης