Πολιτιστικός σύλλογος "Τουρτούλοι"

18/12/2009 12:17  -  2738 αναγνώσεις

Στους Τουρτούλους, σήμερα Άγιος Γεώργιος, μια φυσιολατρική εντυπωσιακή διαδρομή 30΄, κάτω από πυκνά-σκιερά και οργιώδη άγρια βλάστηση συνδέει το μοναδικό στην Κρήτη εκθετήριο ξυλόγλυπτων του λαϊκού καλλιτέχνη, ανεπανάληπτης έμπνευσης και δημιουργίας, Μανόλη  Θ. Περάκη (Χαρκιά), με τον υδροηλεκτρικό σταθμό στο βάθος μιας πανέμορφης ρεματιάς.

    Στο εκθετήριο ξυλογλυπτικής εκτίθενται περισσότερα από 500 ξυλόγλυπτα του αυτοδίδακτου καλλιτέχνη που με φαντασία, μεράκι και δεξιοτεχνία δημιουργούσε 35 ολόκληρα χρόνια ανεπανάληπτα έργα. Δουλεύοντας ο καλλιτέχνης το ακατέργαστο ξύλο (μουσμουλιά, μανταρινιά, ελιά, αχλαδιά, κ. ά) μας έδωσε ολοκληρωμένα έργα και μορφές από τη σφαίρα της πραγματικότητας αλλά και της φαντασίας: συμπλέγματα ζώων, πτηνά και ερπετά τερατώδη, οικιακά σκεύη με διακοσμητικό ρόλο, προτομές και προσωπογραφίες πολιτικών, αγίων, μουσικά όργανα κ.ά  Μια  καλλιτεχνική δημιουργία χειροποίητη, βασισμένη στα παραδοσιακά εργαλεία: σκεπάρνι, πριούς, ξυλοφάς, που αφήνει έκθαμβο τον επισκέπτη.

    Ο υδροηλεκτρικός σταθμός, έμπνευση και υλοποίηση των αδελφών Παναγιώτη και Νικολάου Ιω. Περράκη, λειτούργησε από το 1947-1960 αξιοποιώντας τα νερά της φλέγας. Η μικρή αυτή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (110volt) με υδατόπτωση, πρωτοποριακό για την εποχή έργο, έδωσε εξωτερικό και εσωτερικό φωτισμό στους Τουρτούλους σε δύσκολα χρόνια, με παρέμβαση του πολιτιστικού συλλόγου ΄΄ΟΙ ΤΟΥΡΤΟΥΛΟΙ΄΄, αποτελεί ένα μνημείο, ένα μουσειακό χώρο, απομεινάρι της πίστης του ανθρώπου στις ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Παράλληλα, ύστερα από ανηφορική διαδρομή μικρής δυσκολίας 50΄, ανάμεσα από βράχους και θάμνους και σε υψόμετρο 450μ περίπου, συναντά ο ορειβάτης τα σπήλαια μικρό και μεγάλο καταφύγιο, κρυσφύγετα επαναστατών από το 1821-1896. Ο πλούσιος διάκοσμος από στήλες, σταλακτίτες, σταλαγμίτες και λεκάνες νερού είναι εντυπωσιακός. Μήκος ολικής διαδρομής μέσα στο Μεγάλο Καταφύγιο περίπου 100μ., πλάτος 11-12μ. και ύψος από 0,5μ -12μ. Αποκαλύπτεται η μαγεία της γης στα σπλάχνα της, όπου με ΄΄δουλειά΄΄ εκατομμυρίων χρόνων η υφάντρα φύση υφαίνει στο στημόνι του χρόνου ένα κόσμο από εκθαμβωτικούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες με μοναδικά ανεπανάληπτα σχέδια που καρτερικά περιμένει, μάταια μέχρι σήμερα, την πράσινη παρέμβαση του ανθρώπου για μια ανάδειξη όπως το αξίζει.

   Δε λείπουν, βέβαια, οι δυσχέρειες; Κλίση και ολισθηρότητα δαπέδου με βράχους, υγρασία 92%, πυκνό σκοτάδι, νυχτοπούλια, ολισθηρές κατωφέρειες. Ο εξοπλισμός ορειβάτη αναγκαίος; Ισχυρός φωτισμός, σχοινί, υπόδεση και αμφίεση ορειβασίας. Η επικινδυνότητα παραμονεύει.