Ανακοίνωση για το ιδιαιτέρως επικίνδυνο βακτήριο xylella fastidiosa που προσβάλλει την ελιά, αμπέλι, εσπεριδοειδή, κ.α.

16/06/2017 12:30  -  1 αναγνώσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Σητεία 16-06-2017

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

ΑΥΤ. ΤΜΗΜΑ: ΤΟΠΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ταχ. Δ/νση: Π. Βαρθολομαίου 9

Ταχ. Κώδικας: 72300 ΣΗΤΕΙΑ

Τηλ.: 28433 40523

FAX: 28430 29243

Ανακοίνωση

για το ιδιαιτέρως επικίνδυνο βακτήριο xylella fastidiosa

που προσβάλλει την ελιά, αμπέλι, εσπεριδοειδή, κ.α.

 

Το φυτοπαθογόνο βακτήριο Xylella fastidiosa, έχει από το 2013 εντοπιστεί στην Ευρώπη, για πρώτη φορά στην Απουλία της Ιταλίας, όπου και κατέστρεψε ολοσχερώς περίπου 1.500.000 ελαιόδεντρα. Στη συνέχει και έως σήμερα έχει εντοπιστεί και στην Ισπανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ελβετία.

Η πιθανή εισαγωγή και η εγκατάσταση του βακτηρίου Xylella fastidiosa στην Κρήτη και στην Ελλάδα γενικότερα, θα έχει μη αναστρέψιμες, δυσβάστακτες οικονομικές συνέπειες στην αγροτική οικονομία της περιοχής και τεράστιες επιπτώσεις στο αγροτικό οικοσύστημα και τον τουρισμό της.

 Το Xylella fastidiosa είναι ένα βακτήριο, που αναπτύσσεται στα ξυλώδη αγγεία των φυτών ξενιστών. Έχει άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης 26-28 °C. Οι αναπτυσσόμενοι πληθυσμοί του βακτηρίου περιορίζουν την μετακίνηση του νερού στον ξυλώδη ιστό και η ανάπτυξη των συμπτωμάτων σχετίζεται με υψηλό ποσοστό φραγμένων αγγείων. Θεωρείται ένα από τα χειρότερα παθογόνα των φυτών.

 Το βακτήριο έχει πολλούς ξενιστές

Α) φυτά με οικονομική σημασία (ελιά, αμπέλι, εσπεριδοειδή, ροδακινιά , βερικοκιά, κουκιά, συκιά, φράουλα, καρυδιά, αβοκάντο, φιστικιά, ντομάτα, μελιτζάνα κ.λ.π).

Β) Καλλωπιστικά φυτά (δενδρολίβανο, ευκάλυπτος, φοίνικας, κισσός, ιβίσκος, τριανταφυλλιά, λεβάντα, αγιόκλημα, πελαργόνιο, λιγούστρο, μελισσόχορτο κ.λ.π).

Γ) Αυτοφυή (πρίνος, πλάτανος, σχίνος, σπάρτο, πικροδάφνη, μυρτιά, λαδανιά, φασκομηλιά, περικοκλάδα, γαϊδουράγκαθο, τσουκνίδα, κύπερη, αγριάδα, ζοχός κ.λ.π).

 Το Xylella fastidiosa μεταδίδεται με μυζητικά έντομα που τρέφονται με τον χυμό των ξυλωδών αγγείων. Οι φορείς του βακτηρίου ανήκουν σε δύο οικογένειες των Ημιπτέρων (Cicadellidae και Cercopidae) που κοινώς αποκαλούνται «τζιτζικάκια». Η μετάδοση γίνεται ταχύτατα, ύστερα από δύο ωρών διατροφή του εντόμου σε μολυσμένο φυτό, χωρίς να μεσολαβεί κάποια περίοδος επώασης στον φορέα και το έντομο παραμένει μολυσματικό σε όλη την διάρκεια της ζωής του. Το βακτήριο δεν μεταδίδεται στους απογόνους του εντόμου. Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται με: α) Τα έντομα φορείς, β) με τη μεταφορά μολυσμένων φυτών όπως το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό (φυτά προς φύτευση).

 Τα συμπτώματα της ασθένειας ποικίλουν ανάλογα με το φυτό ξενιστή και περιλαμβάνουν ανάμεσα στα άλλα, περιφερειακές ξηράνσεις στα φύλλα, αποπληξία, ξηράνσεις κλάδων, έως ολοκληρωτική ξήρανση των φυτών. Συχνά συγχέονται με τροφοπενίες ή με συμπτώματα από άλλα αίτια. Στην ελιά δημιουργείται το «Σύνδρομο της ταχείας παρακμής». Το Xylella fastidiosa μολύνει μεγάλο αριθμό ειδών φυτών που μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα και να λειτουργούν έτσι ως πηγές μολύσματος για τα έντομα φορείς του.

 • Το βακτήριο Xylella fastidiosa όταν εγκατασταθεί σε ένα τόπο ΔΕΝ ΕΞΑΛΕΙΦΕΤΑΙ (ιστορικά δεν υπάρχει αναφορά εξάλειψης).

• Η αντιμετώπιση βασίζεται αποκλειστικά και αποδεδειγμένα στην ΠΡΟΛΗΨΗ. Αποφυγή εισαγωγής φυτών ξενιστών από τρίτες χώρες χωρίς να συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας με τις ειδικές πρόσθετες δηλώσεις.

 Τονίζουμε, ότι τα συμπτώματα της ασθένειας που προκαλείται από το Xylella fastidiosa συγχέονται με τροφοπενίες ή με συμπτώματα από άλλα αίτια και απαιτείται η συμβολή ειδικού για την ασφαλή διάγνωση.

 

Επισυνάπτεται:

1. Ενημερωτικό φυλλάδιο (με φωτογραφικό υλικό).

2. Πίνακας με τα φυτά –ξενιστές του Xylella fastidiosa.

3. Κατευθυντήριες οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων για τη διαπίστωση παρουσίας ή μη συμπτωμάτων λόγω προσβολής από το φυτοπαθογόνο βακτήριο καραντίνας xylella fastidiosa (με φωτογραφικό υλικό).

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ