Η Λειτουργία του Μινωικού Υπολογιστή

10/07/2014 14:23  -  1314 αναγνώσεις

Το συγκλονιστικό μήνυμα της Σητείας με παγκόσμια εμβέλεια

Μινωικός υπολογιστής και τα αποκαλυπτικά τηγανόσχημα

Με μυσταγωγία μοναδική ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στη Σητεία, οι διήμερες εκδηλώσεις για τη λειτουργία του Μινωικού Υπολογιστή και η Ημερίδα, που έγιναν στο ειδικό περίπτερο του Δήμου Σητείας, όπου στεγάζεται και λειτουργεί ειδικό πρόγραμμα και όπου οι επισκέπτες προβλέπουν τις εκλείψεις, που θα συμβούν στο μέλλον, σε ένα διαδραστικό Μινωικό παιχνίδισμα που έχει στηθεί.
Γύρω τους υπάρχουν δείγματα με τις πρώτες Κρητικές γραφές (Κρητικά Ιερογλυφικά, Δίσκος Φαιστού, Γραμμική Α και Γραμμική Β). Στο περίπτερο αυτό δηλαδή εκτίθενται οι πρώτες γραφές του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και σε γραμμική Β πάνω από 500 λέξεις που αντιπροσωπεύουν λέξεις όπως μήνες, επαγγέλματα, θεότητες, τοπωνύμια κ.ο.κ. Στον ίδιο χώρο εκτίθενται αντίγραφα τηγανοσχήμων από την Αγ. Φωτιά Σητείας του 2700 π.Χ. που απεικονίζουν συνοδικές κινήσεις Πλανητών, ακόμα παρουσιάζεται το κοσμολογικό πρότυπο των Μινωιτών, όπως εμφανίζεται στην πέτρα-μήτρα του Παλαικάστρου Σητείας μαζί με την λειτουργία του Μινωικού Υπολογιστή Εκλείψεων

foto1

Όπως μας είπε ο ερευνητής Αιγαιακών Γραφών Δρ. Μηνάς Τσικριτσής: «Θεωρούμε ότι το περίπτερο αυτό είναι το πρώτο κέντρο που Αρχαιοαστρονομίας που εγκαινιάστηκε στο πιο απόμακρο σημείο της νότιας Ελλάδας και θα πρέπει να αναδειχθεί ως ένας μοναδικός Τουριστικός προορισμός για όλο τον κόσμο  και ειδικά για μαθητές σχολείων, όπου θα ενημερώνονται για τις απαρχές της τεχνολογίας που εμφανίζεται από τα μέσα της 4ης χιλιετίας στον πρώτο Ελλαδικό πολιτισμό».

foto2

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο γνωστός καθηγητής με τον μηχανισμό των Αντικυθήρων Ξενοφών Μουσάς του Πανεπιστημίου Αθηνών που μίλησε για τα τηγανόσχημα και ο ερευνητής Αιγαιακών γραφών Δρ. Μηνάς Τσικριτσής που ξενάγησε τον κόσμο στα κείμενα της γραφής αλλά και στη λειτουργία του υπολογιστή των εκλείψεων.
foto3
foto4
Το θέμα αυτό το θεωρώ μεγίστης σημασίας, που έγινε στην πιο απομακρυσμένη περιοχή αλλά με ευρήματα που έχουν βρεθεί εκεί και τα αναδεικνύει η τοπική κοινωνία με συνδρομές απλών ανθρώπων χορηγία της Μητρόπολης και εργασία λίγων εθελοντών. Τελικά όλα έγιναν με απουσία της επίσημης πολιτείας και ίσως έτσι να ήταν και καλύτερα.
Οι φωτογραφίες είναι του Δρ. Μηνά Τσικριτσή και τον ευχαριστώ που προσφέρει τόσα πολλά στη σύγχρονη Κρήτη, αναδεικνύοντας την διαδραστικότητα, την αξία και τον πολιτισμό της Μινωικής Κρήτης, ως την αρχέγονη μήτρα της Ευρώπης.
foto5
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στη σελίδα ΝΕΑ κρήτη εδω:
Δείτε παρακάτω επίσης το βίντεο από την παρουσίαση:

Ακολουθούν σχετικοί σύνδεσμοι:

http://www.toonews.gr/politics/article/

http://taxydromos.gr/

http://www.pressgr.info/