Ομιλία του Δημάρχου στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου

10/09/2014 08:00  -  2567 αναγνώσεις

 Ομιλία του Δημάρχου στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου

 Με τη σημερινή ορκωμοσία κλείνει στην ουσία ο κύκλος της σημερινής δημοτικής αρχής και ανοίγει με τις ευλογίες και του Θεού ένας νέος.

Η περίοδος που πέρασε ήταν μία δύσκολη 3ετία κυρίως εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών εξελίξεων που συνέβησαν στη χώρα μας και οι οποίες είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην Τ.Α.

Η 3ετία που πέρασε ξεκίνησε με την έναρξη εφαρμογής της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας του Νόμου 3852/10 του γνωστού «Καλλικράτη».

Δυστυχώς όμως μία τόσο φιλόδοξη και μεγαλόπνοη μεταρρύθμιση χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση με συνεχώς μειούμενο προσωπικό, με πλήθος νέων αρμοδιοτήτων, οδήγησε τους Δήμους σε τεράστια οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα.

Αν λάβουμε δε υπόψη και την οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχουν περιέλθει οι δημότες – που είναι μία οικονομική πηγή που τροφοδοτεί τους Δήμους – όντας σε αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών τους, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της δεινής οικονομικής θέσης, στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι.

Εμείς βέβαια δεν αποτελέσαμε την εξαίρεση.

Μάλλον είχαμε επιπρόσθετα οικονομικά προβλήματα λόγω των κατασχέσεων, συνέπεια δικαστικών αποφάσεων.

Όμως θεωρώ ότι τα καταφέραμε.

Και επιβιώσαμε και έργο παράξαμε και αντιμετωπίσαμε την καθημερινότητα και θέσαμε τις βάσεις για να στηριχτεί η ανάπτυξη του τόπου μας εκμεταλλευόμενοι τις χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και νοικοκυρεύοντας τα οικονομικά μας.

Σήμερα ξεκινά μία νέα περίοδος, καθόλου ευκολότερη από την προηγούμενη.

- Το οικονομικό τοπίο δεν προβλέπεται σύντομα τουλάχιστον να αλλάξει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

- Νέες αρμοδιότητες έρχονται χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση.

-Ένταση των κοινωνικών προβλημάτων, που μας υποχρεώνει να αναλαμβάνουμε δράσεις και πρωτοβουλίες χωρίς επαρκή χρηματοδότηση.

-Έλλειψη προσωπικού που οδηγεί σε αδυναμία άσκησης αρμοδιοτήτων με τον τρόπο που θα θέλαμε.

-Έχουμε τέλος να αντιμετωπίσουμε ένα ασφυκτικό, αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο που δυσχεραίνει αντί να διευκολύνει τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 Και βέβαια τίθεται το ερώτημα:

Τι πρέπει να γίνει, τι κάνουμε εμείς τοπικά για όλα αυτά;

Εμείς καταρχήν σαν Δημοτικό Συμβούλιο:

- Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι Δημοτικές εκλογές θα έχουμε μετά από 5 περίπου χρόνια.

- Σε όλο αυτό το διάστημα οφείλουμε συμπολίτευση και αντιπολίτευση να συνεργαζόμαστε, να ανακαλύπτουμε σημεία σύγκλισης, σημεία σύνθεσης, ώστε όλοι μαζί να προχωράμε για το καλό του τόπου μας.

- Η επιτυχία της κάθε δημοτικής αρχής συνιστά και επιτυχία του τόπου μας. Με τον διακριτό ρόλο που έχει ο καθένας, οφείλει να συμβάλει σε αυτό.

Όμως πέραν αυτών που οφείλουμε τοπικά να κάνουμε, έχουμε χρέος σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Δήμους :

-1) Να παλεύουμε για τη διασφάλιση της οικονομικής ανεξαρτησίας των Ο.Τ.Α.,

-2) Για τη συμμετοχή μας στις αποφάσεις που αφορούν τη διαχείριση της νέας χρηματοδοτικής περιόδου και τους πόρους του Πράσινου Ταμείου,

-3) Για την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

-Για την επόμενη περίοδο ζητάμε από όλους αυστηρή αλλά τεκμηριωμένη κριτική, τον αυστηρό έλεγχο σε κάθε πράξη.

-Ζητάμε τη συνεργασία όλων, της Εκκλησίας, των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων, της Περιφέρειας, του Γενικού Γραμματέα, των φορέων με έναν βασικό στόχο, την ανάπτυξη του τόπου μας και το καλό των πολιτών μας.

-Εμείς ως Δημοτική Αρχή ανοίγουμε μία μεγάλη αγκαλιά σε όλους. Στους συνδημότες μας, στους όμορους Δήμους, σε όλη την Κρήτη, σε όλους τους εκπροσώπους της Πολιτείας και του λαού.

Θέλουμε συνεργασία και βοήθεια. Και όπως κάναμε μέχρι τώρα, τη βοήθεια θα την αναδεικνύουμε με δημόσια ευχαριστία, αλλά θα είμαστε και αυστηροί κατήγοροι σε αυτούς, που θα λειτουργήσουν ενάντια στο συμφέρον μας, σε όποιο επίπεδο κι αν βρίσκονται.


Ευχαριστίες

-     Στους παρόντες (Εκκλησία, Γ.Γ. Αντ/ρχη)

-     Στο λαό της Σητείας

-     Στην αντιπολίτευση (προηγούμενη),

-      Στους Δημοτικούς Συμβούλους, που δε συμμετείχαν και σε αυτούς που δεν εξελέγησαν.