Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών

25/10/2017 13:27  -  1 αναγνώσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


13 Οκτωβρίου. Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών

13 Οκτωβρίου. Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών (INTERNATIONAL DAY ON DISASTER REDUCTION ). Ημερομηνία που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989, με το σκεπτικό ότι ο άνθρωπος είναι αδύνατον να κυριαρχήσει στις δυνάμεις της φύσης, είναι όμως δυνατόν να μειώσει τις καταστροφικές τους συνέπειες.

Κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου οργανώνονται παγκοσμίως δράσεις με σκοπό την συνειδητοποίηση από όλους μας για το τι μπορούμε να κάνουμε για τη μείωση των επιπτώσεων από τις φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι καταιγίδες, οι κατολισθήσεις, οι πυρκαγιές, οι εκρήξεις ηφαιστείων, τα μεγάλα παλιρροϊκά κύματα - τσουνάμι.

Το Γεωπάρκο της Σητείας με αφορμή τη συμμετοχή του στις δράσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων και σε συνεργασία με την ΕΔΕΑΚ, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Σητείας  και  τους Σαμαρείτες του  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με επισκέψεις τους στα σχολεία, ενημέρωσαν μαθητές του δήμου και τους έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των  φυσικών  καταστροφών  

Αναλυτικά:

Η ομάδα της ΕΔΕΚ, παρουσίασε σε εκπαιδευτικούς και παιδιά του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας θέμα, "Σεισμός, πρόληψη και αντιμετώπιση". Είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε και να αναπτύξουμε διάφορα θέματα που αφορούν την πρόληψη, την οργάνωση και την αντιμετώπιση του σεισμού, με βάση το Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Κινδύνου σε Σχολική Μονάδα του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.)  

Άνδρες της  Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σητείας επισκέφτηκαν το Δημοτικό Σχολείο Παλαικάστρου, όπου  πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις που αφορούσαν το  σχέδιο πρόληψης -ασφάλεια κατά το Σεισμό (τσουνάμι)- ενέργειες μετά από έναν σεισμό, Δασικές πυρκαγιές ασφάλεια και μεταφορά πληροφορίας, πλημμύρες. Τα παιδιά της 4 , 5 και 6 τάξης ενημερώθηκαν επίσης για το σχέδιο πολιτικής προστασίας της πόλης της Σητείας , ώστε να δοθεί η ευκαιρία να μεταφέρουν τις απόψεις και ιδέες τους για επέκταση του σχεδίου στην πόλη του Παλαίκαστρου.

Ομάδα των    Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σητείας, επισκέφτηκαν το 3ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας και ενημέρωσαν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σχετικά για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των σεισμών. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά με πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις .