14-4-2014.Το ποδήλατο για την κοινωνική ζωή και την υγεία Και η μεγάλη ανάπλαση της πόλης μας(Σχόλιο Αντ. Κακουλίδη)

14/04/2014 11:30  -  398 αναγνώσεις

Το ποδήλατο για την κοινωνική ζωή και την υγεία

Και η μεγάλη ανάπλαση της πόλης μας.

 

Συμπολίτισσες και συμπολίτες,

Επειδή τον τελευταίο καιρό ακούγονται διάφορα επικριτικά σχόλια για το έργο ανάπλασης, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη μας, αλλά και κάποια σκωπτικά για την ποδηλασία και τους ποδηλάτες, αισθάνθηκα την ανάγκη και την υποχρέωση ως δημότης της Σητείας και επί σαράντα (40) χρόνια κάτοικος αυτής της πόλης να σας μεταφέρω κάποιες σκέψεις μου σε σχέση με αυτά που ακούγονται μάλλον ως διαδόσεις παρά ως αξιόπιστες ειδήσεις.

Θα ξεκινήσω από το ποδήλατο.

Το ποδήλατο είναι ένα μεταφορικό μέσο, που ενθαρρύνει την ανάπτυξη και διατήρηση της κοινωνικής ζωής και συνοχής στις πόλεις.

Οι χαμηλές ταχύτητες επιτρέπουν στους πολίτες να συναντιούνται μεταξύ τους και να επικοινωνούν. Τους επιτρέπουν να έχουν στενή επαφή με τις εξελίξεις στην πόλη, τις αλλαγές και τις ανάγκες της.

Το ποδήλατο είναι ένα μέσο, που προάγει την έννοια της κοινωνικής ισότητας. Όλοι πάνω στο ποδήλατο είναι ίσοι. Πλούσιοι ή φτωχοί, άνδρες ή γυναίκες, νέοι ή ηλικιωμένοι αισθάνονται κάτοχοι και χρήστες του ίδιου προσιτού αγαθού. 

Όσον αφορά το περιβάλλον, οι μετακινήσεις με το ποδήλατο δεν επιβαρύνουν τη ζωή μας, όπως και των υπολοίπων συμπολιτών μας, με θόρυβο και τοξικούς ρύπους.

Επιπλέον η μετακίνηση με το ποδήλατο μας προσφέρει την ευκαιρία για μια θαυμάσια αεροβική άσκηση. Η ποδηλασία βελτιώνει τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Η ήπια, προσιτή και οικονομική άσκηση που μας προσφέρει είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.

Μας κρατάει σε επαφή με τη φύση, τις αλλαγές των εποχών, της θερμοκρασίας και του φωτός συντελώντας στη σωστή ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού, που η σύγχρονη καθιστική ζωή της πόλης και η μηχανοκίνητη μετακίνηση έχουν απορρυθμίσει.

Το ποδήλατο μας προσφέρει ψυχική ευφορία και ισορροπία. Οι βόλτες με το ποδήλατο μας δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα περισσότερες γωνιές της πόλης, να ζήσουμε στιγμιότυπα της καθημερινότητας της αλλά και να σκεφτούμε απαλλαγμένοι από το άγχος των καθημερινών μας υποχρεώσεων.

« Η ζωή είναι σαν να οδηγείς ένα ποδήλατο-για να μπορέσεις να κρατήσεις την ισορροπία σου πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι. Το σκέφτηκα καθώς έκανα βόλτα με το ποδήλατο ». Albert Einstein [για τη θεωρία της σχετικότητας].

Μετά από τις παραπάνω αναμφισβήτητες αλήθειες καθίσταται αυτονόητο, ότι αξίζει έπαινος τόσο στην προηγούμενη δημοτική αρχή, που προγραμμάτισε, όσο και στην παρούσα, που υλοποιεί το έργο της μεγάλης ανάπλασης στην πόλη μας. Και αυτό όχι μόνο λόγω της κατασκευής ποδηλατοδρόμων για ασφαλή ποδηλασία, αλλά και γιατί στο έργο υπάρχει πρόβλεψη για χώρους πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής για όλους και κυρίως για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι μητέρες, τα παιδιά, τα ΑμεΑ, οι ηλικιωμένοι.

Θα ήταν με την ευκαιρία παράλειψη να μην αναφέρω ότι, σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, το έργο αυτό θα βγάλει την πόλη μας από τα στερεότυπα της μικρής γεωργικής κωμόπολης και θα την αναδείξει σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη υψηλών προδιαγραφών, συνθήκη απαραίτητη για την προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας.

Υπάρχουν και κάποιοι, οι οποίοι κατακρίνουν το έργο, γιατί θεωρούν ότι βλάπτονται. Μετά την ολοκλήρωσή του όμως και μετά τη σήμανση των δρόμων θα δουν, πόσο αδικούν σήμερα τους εαυτούς τους.

Θεωρώ, ότι οι επιμέρους κατήγοροι του έργου θα πρέπει να σκεφθούν με πνεύμα αμεροληψίας και να θέσουν υπό ενιαίο κριτήριο, αφού συνυπολογίσουν όλες γενικά τις επιδράσεις της ανάπλασης στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας.

Είμαι βέβαιος, ότι τότε θα ομονοήσουν και από κατήγοροι θα γίνουν υπέρμαχοι και αυτού και άλλων παρόμοιων έργων, που εύχομαι σύντομα να δούμε στην πόλη μας, στην πόλη που όλοι το ίδιο αγαπάμε.

 

ΑΝΤΩΝΙΟΣ Κ. ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ