Το 13o Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο ταξιδεύει στη Σητεία, 09-10.09.2023

04/09/2023 14:37  -  1 αναγνώσεις

Το 13ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο ταξιδεύει στη Σητεία στις 09-10 Σεπτεμβρίου 2023

ΛΗΞΗ ΚΟΡΝΑΡΕΙΩΝ 2023

Ο Δήμος Σητείας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και την υποστήριξη της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας και της Περιφέρειας Κρήτης διοργανώνει στη Σητεία, στις 09-10 Σεπτεμβρίου 2023, διημερίδα με θέμα «Το 13ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο ταξιδεύει στη Σητεία» η οποία θα φιλοξενηθεί στο χώρο εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Sitia Beach.

Σκοπός της διημερίδας είναι η παρουσίαση στο ευρύ κοινό της Σητείας των όσων ανακοινώθηκαν στο 13ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο (Άγιος Νικόλαος, 5-10 Οκτωβρίου 2022), σχετικά με την ιστορία και αρχαιολογία της ευρύτερης περιοχής της Σητείας καθώς και τον Ερωτόκριτο του Σητειακού Βιτσέντζου Κορνάρου, προσδοκώντας την περαιτέρω προβολή της Σητείας, τη διάχυση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας και τη γνωριμία των Σητειακών με τους Έλληνες και ξένους ερευνητές του τόπου.

Συνολικά 25 επιστημονικές ανακοινώσεις, αποτέλεσμα των πιο πρόσφατων ερευνών της αρχαιολογίας, της ιστορίας, της τέχνης και των γραμμάτων της Σητείας θα παρουσιαστούν σε τρεις συνεδρίες: Σάββατο 09 Σεπτεμβρίου 09:30-13:30 & 17:30-20.30 και Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 10:00-14.00.

Την Κυριακή στις 18.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση για το ευρύ κοινό στον αρχαιολογικό χώρο του Τρυπητού Σητείας από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

Η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Δήμου Σητείας να διοργανώσει στην πόλη της Σητείας την παρουσίαση των επιστημονικών ανακοινώσεων που αφορούν στην περιοχή του. Οι ανακοινώσεις αυτές παρουσιαστήκαν  στο 13ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου στον Άγιο Νικόλαο στις  5-9 Οκτωβρίου του 2022.

Τα Κρητολογικά Συνέδρια ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της ΕΚΙΜ το 1961 και από τότε διοργανώνονται κάθε πέντε έτη σε διαφορετικό νομό της Κρήτης . Το τελευταίο Κρητολογικό είχε  μεγάλη συμμετοχή (333 ανακοινώσεις)  και διακρίθηκε  για την  επίτευξη του μεγάλου στοιχήματος του υβριδικού Συνεδρίου με ελεύθερη, απευθείας μετάδοση στο διαδίκτυο όλων των επιστημονικών εργασιών του (μέχρι και έξι παράλληλων συνεδριών), που παρακολούθησαν περισσότεροι από 1.000 ενδιαφερόμενοι για την αρχαιολογία, την ιστορία, τη λαογραφία και τα γράμματα της Κρήτης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως προκύπτει και από το πρόγραμμα του Συνεδρίου, η περιοχή της Σητείας είχε μια πολύ σημαντική και δυναμική παρουσία. Και είναι σπουδαίο η γνώση που προκύπτει από την επιστημονική έρευνα ενός τόπου να γίνεται κτήμα της  κοινωνίας.